Откраднаха медни проводници в центъра на София посред бял ден

Полицията е заловила двама роми с каруца в момент на кражба на 100 метра сигнален кабел между ул. „Житница“ и бул. „Овча купел“. Кабелът свързва подстанциите „Димитър Димитров“ и „Хиподрума“ и осигурява надеждна защита на електроенергийната система на столицата. Кражбата е извършена в 15 ч.

Също вчера, по обед, неизвестни извършители са отрязали меден кабел, който захранва бл. 10 в кв. Левски Б.

Още три кражби са извършени вчера. Неизвестни са откраднали медните проводници от електроразпределителната мрежа на ул. „Родопи“ в центъра на София в 4 ч. сутринта.

При опит за кражба в 11,30 ч. са отрязани проводници между електрически стълбове и на централната софийска улица „Будапеща“.

В 14,30 ч. е откраднат 1 метър меден кабел, захранващ бл. 34 А в кв. Младост 1 в София. Електрозахранването към клиентите е възстановено веднага от аварийни екипи на ЧЕЗ Разпределение България.

„Въпреки че преките щети от тези кражби не са големи, буди тревога фактът, че посегателствата върху електроенергийните съоръжения стават ежедневие. Още по-обезпокоително е, че кражбите се извършват в центъра на столицата, и то посред бял ден. Всяка една кражба причинява щети и неудобства на потребителите. Без ефективни мерки и търсене на наказателна отговорност от извършителите ние сами не бихме могли да се справим. Трябва да се създаде обществена нетърпимост към кражбите на енергийни съоръжения, защото от това страда не само ЧЕЗ, а най-вече потребителите.

Остава да се надяваме, че и собствениците на фирмите за изкупуване на цветни метали няма да приемат кабели, които очевидно са откраднати от действащи електроенергийни съоръжения, и ще уведомяват органите на МВР при опит за продажба на такива материали. Убедени сме, че трябва да се предприемат драконовски мерки за недопускане на изкупуване на откраднати съоръжения. Подобни кражби ще спрат от само себе си, ако за такива метали няма пазар.

Щетите от кражби от началото на годината са 1 650 000 лв., а необходимите разходи за подмяна само на откраднатите и повредени кабели са над 840 хил. лв. Това са пари, които бихме могли да вложим в подобряване на качеството на предоставяната услуга“, коментира Росен Йорданов, директор „Поддържане и експлоатация” в „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

PR