Голямо количество нарязани кабели и лични вещи намери полицията в кабелен колектор след сигнал за неправомерно проникване в съоръжението

Дежурният екип на охранителната фирма, обслужваща съоръженията на ЧЕЗ Разпределение България, е реагирал на алармен сигнал за проникване в кабелен колектор на софийския бул. „България“, до магазин „Била“. Веднага са информирани ІV РПУ на МВР и диспечерът на ЧЕЗ.

7 минути след получаване на сигнала екипът на охранителната фирма и полицейският автопатрул пристигнали при колектора и при отварянето на шахтата забелязали група нарушители, които се опитали да избягат. В това време пристигнали и два екипа от аварийната служба на ЧЕЗ.

С цел задържането им са проведени заградителни мероприятия, при които се е наложило употребата на предупредителни изстрели и помощни средства. 

При извършения от оперативната група на ІV РПУ оглед в обекта е установено голямо количество нарязани и приготвени за изнасяне кабели, инструменти и лични вещи на извършителите. Стойността на нанесените щети се изяснява в момента. Ще се наложи подмяна на няколко километра кабелни линии, за да се осигури нормалното електрозахранване.

От началото на годината щетите от кражби са над 630 хил. лв.

„Остава да се надяваме, че собствениците на фирмите за изкупуване на цветни метали няма да приемат кабели, които очевидно са откраднати от действащи електроенергийни съоръжения, и ще уведомят органите на МВР при опит за продажба на такива материали“, коментира Росен Йорданов, директор „Поддържане и експлоатация“ в ЧЕЗ Разпределение България.

PR