Вандали унищожиха високоволтов кабел, захранващ Министерския съвет и 6 квартала на столицата

Възстановяването на щетата струва на ЧЕЗ над 200 хил. лв., а цялостната подмяна на кабела е за 3 млн. лв.

В полунощ на 3 май неизвестни извършители са разбили металните предпазни ограждения, през кoито преминава маслен кабел с високо налягане „Редута 110 кV“, и са направили опит да го откраднат. В 23:57 ч. е подаден авариен сигнал за понижено налягане на маслото по кабел „Редута“ в подстанция „Гео Милев“ и секунди по-късно кабелът изключва заради ниското налягане. В резултат на вандализма прекъсва електрозахранването на потребителите от кварталите Център, Изток, Гео Милев, Подуяне, Сухата река и Хаджи Димитър. Захранването е възстановено в 00:02 ч. по резервен електропровод от съседни подстанции.

Аварийна група на ЧЕЗ Разпределение България е извършила обход по цялото трасе на кабелна линия „Редута“ и е установила мястото на извършване на взломната  кражба – моста над Перловска река на бул. „Данаил Николаев“. При направения оглед е констатирано, че две от фазите на кабела са напълно разрязани, а третата фаза е частично повредена. „Направи ни впечатление, че крадците са работили много професионално и прецизно са подготвили кражбата на съоръжението. Очевидно е, че притежават достатъчно високо ниво на техническо познание. Това със сигурност е добре организирана група“, заяви Росен Йорданов, директор „Експлоатация и поддържане“.

Технологичният режим на поддръжка и експлоатация на това съоръжение е изключително сложен. Възстановяването трябва да се извърши със специални материали и от специализиран екип на фирмата производител от Австрия. Само стойността на материалите е приблизително 200 хил. лв. Подготовката на съоръжението     след     възстановяването   до    въвеждането    му    в     нормален

 

експлоатационен режим е труден процес и ще продължи минимум един месец, като това не гарантира впоследствие безаварийната му работа и не изключва риска от нови посегателства. Заради това се обмисля вариант за цялостна подмяна на съоръжението със сух кабел за високо напрежение, което ще струва на дружеството 3 млн. лв.

За времето на възстановяване на аварията клиентите от столичните квартали Център, Изток, Гео Милев, Подуяне, Сухата река и Хаджи Димитър ще бъдат с намалена сигурност на електрозахранването. Също така потребители с първа категория на електрозахранване и важни административни сгради, включително и Министерският съвет, ще бъдат без резервно захранване.

Преките щети от кражби на съоръжения през първото тримесечие на годината са за над 1 млн. 300 хил. лв., което представлява 46% от щетите за цялата 2009 г. От 2008 г. досега кражбите са нанесли щети за 7,7 млн. лв.

Непреките щети от кражба на медни екрани на кабели и трансформаторно масло за миналата година са 904 хил. лв., а за първото тримесечие на тази – 191 хил. лв.

„Трудно се установяват извършителите на кражби, а на заловените няма ефективно наложени наказания. Призоваваме за обществена нетърпимост към посегателствата над електроразпределителните съоръжения, защото те засягат пряко интересите на гражданите. По този повод ще търсим среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, за да го запознаем с проблема и да намерим правилното решение за защита на интересите на гражданите“, казва директорът Росен Йорданов.

PR