ЧЕЗ ще продължи да развива бизнеса си в България

ЧЕЗ не възнамерява да напуска България, заяви Владимир Шмалц, топмениджър от централата в Прага, отговарящ за чуждестранните придобивания и член на Надзорния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България“.

„Спекулации са твърденията от типа, че ЧЕЗ се изнася от България, и не си струва да бъдат коментирани“, категоричен е Шмалц, цитиран от говорителя на централата в Прага Ева Новакова.

ЧЕЗ е сред най-големите европейски енергийни компании и един от най-големите инвеститори в България. Нашата цел е всеки ден да подобряваме обслужването на клиентите, да предоставяме нови и по-добри услуги с по-високо качество и да разширяваме инвестициите си в интерес на нашите над 2 000 000 клиенти.

За петте години в България ЧЕЗ инвестира само в разпределителната мрежа 368 милиона лева, от които 94 милиона през 2009 г.

За следващия едногодишен период компанията предлага да удвои инвестициите си в сравнение с предходната година.

Сега в структурите на ЧЕЗ работят 4300 души, като компанията осигурява надеждно електричеството в 10-те области на Западна България.

„За инвеститорите в енергийния сектор ситуацията в момента е трудна и вече стана ясно, че някои обмислят възможности за оттегляне от България. ЧЕЗ няма такова намерение и ще продължи да работи за развитие на бизнеса си в България, както и да инвестира в страната. Надяваме се, че заявените от новото българско правителство намерения за ускоряване на процеса по либерализация на енергийния пазар ще допринесат за подобряването на бизнес климата в сектора“, заяви Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

„По отношение на ТЕЦ „Варна“ ЧЕЗ обмисля възможности за увеличаване на производството“, допълни Вавера: „Търсим най-доброто решение за развитие на централата и проучваме възможности за синергия и потенциални партньорства с други компании, например на базата на вертикална интеграция (доставка на въглища). Това не означава непременно продажба на ТЕЦ „Варна“. ЧЕЗ ще избере такова решение, което, след внимателна преценка, ще доведе до оптимален режим на производството на електрическа енергия в централата, a също така ще осигури и достатъчно електроенергия за България в бъдеще“, каза шефът на ЧЕЗ за България.

PR