Успешно приключи кампанията за енергийна ефективност на EVN Bulgaria, ЧЕЗ Електро България, Е.ОН България, ТЕХНОМАРКЕТ, ДОМО И ТЕХНОПОЛИС

Отстъпките за клиентите при закупените над 10 000 хладилника от клас А са на стойност повече от  680 000 лв.

Както беше обявено, в периода 16.12.2009 – 16.01.2010 г., трите електроснабдителни компании в България - ЧЕЗ Електро България, Е.ОН България Продажби и EVN Bulgaria, в партньорство с трите големи търговски вериги за продажба на бяла и черна техника Техномаркет, Домо и Технополис, проведоха кампания за енергийна ефективност. Тя обхванаобщо 101 магазина в страната.

Резултатите от промоционалната кампанията са повече от успешни:продажбите надхвърлиха очакваните количества - за посочения период са закупени повече от 10 000 броя  хладилници от този клас като отстъпките при покупката им са на обща стойност над 680 000 лв. Очакваният ефект е да бъдат спестени над 1,5 млн. киловатчаса електроенергия за година.

Кампанията се проведе под надслов - Консумирай ефективно, спестявай прогресивно, под егидата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на околната среда и водите и Агенцията за енергийна ефективност. С реализацията на проекта и успешните резултати компаниите организатори са номинирани в категория Инвеститор в околната среда за годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите,.

Всеки клиент на магазините на Технополис, Домо и Техномаркет в цялата страна получи 10% отстъпка от цената при закупуването на нов хладилник с висок клас енергийна ефективност. Отстъпката от цената на хладилниците е за сметка на петте компании организатори.

Инициативата има за цел да популяризира използването на енергоспестяващи електроуреди като един от най-ефективните начини за намаляване на консумацията на електроенергия в бита. Според експертите от електроснабдителните компании подмяната на стария хладилник с нов уред от по-висок енергиен клас е доказано сред най-ефективните начини едно домакинство да намали сметката си за електроенергия. За сравнение електроуредът с висок клас енергийна ефективност А ползва два пъти по-малко електроенергия от този с клас B.

Желанието на организаторите на кампанията - ЧЕЗ Електро България, Е.ОН България Продажби,EVN Bulgaria, Техномаркет, Домо и Технополис е тази първа стъпка да се превърне в дългосрочна инициатива като в нея бъдат включени и други електроуреди от клас А. Повишаването на културата на разходване на електроенергията е стъпка за изостряне на обществената чувствителност към темата за опазване на околната среда и предотвратяване на климатичните промени.

PR