ЧЕЗ започна кампания за стимулиране на плащанията чрез банкомат и по интернет

Плащанията на електроенергия чрез банкомат и по Интернет са сред най-предпочитаните от клиентите

2 спа-уикенда за двама в Банско, 5 ваучера по 100 лв. и 5 чека по 100 лв. ще бъдат наградите за участниците в кампанията

Дванадесет клиенти на ЧЕЗ могат да спечелят релаксиращ уикенд за двама в Банско, ваучер или чек за 100 лв., ако до 14 декември платят задълженията си за електроенергия безкасово – на банкомат или по Интернет. Дружеството започва двумесечна кампания за популяризиране на безкасовите плащания сред своите клиенти. За да участват в томбола за спечелването на някоя от 12-те награди, потребителите трябва да извършат поне едно плащане през периода на кампанията – от 14 октомври до 14 декември 2009 година, по някой от следните удобни безкасови канали:

на банкомат

чрез интернет банкиране

през уеб сайта на ЧЕЗ - www.cez.bg

през системата на ePay - www.epay.bg

през системата на eBG - www.ebg.bg

На 15 декември, в присъствието на нотариус ще бъдат изтеглени и печелившите потребители. Те ще получат една от следните награди: 2 спа-уикенда за двама в четиризвездния хотел Флоримонт в Банско; 5 ваучера по 100 лв. от Техномаркет; 5 чека „Cadhoc” по 100 лв. от Чек Дежене (чековете могат да се използват в над 5000 магазина и ресторанта в страната). Подробни условия за участие в лотарията са публикувани на сайта на ЧЕЗ.

В рамките на кампанията промоутъри на ЧЕЗ показват нагледно върху макет как се извършват плащания на банкомат и по Интернет стъпка по стъпка.

Данни на ЧЕЗ сочат, че 10.37% от извършените към компанията безкасови плащания се дължат на плащания на банкомат, а 31.30% на плащания по Интернет. Основните причини плащането на каса да бъде все още по-широко разпространено е свързана с навиците на потребителите и широко разпространеното мнение, че безкасовите плащания са по-скъпи от касовите, което не рядко е погрешно.

„Плащането на банкомат или по Интернет, спестява време и средства на нашите клиенти и ги прави независими от местоположението и работното време на касите. Чрез тази кампания си поставяме за цел да докажем на потребителите, че безкасовите начини на плащане могат само да ги улеснят.” – заяви Кремена Стоянова, изпълнителен директор на ЧЕЗ Електро България.

Проведено от ЧЕЗ изследване за нагласите на клиентите относно безкасовите начини на плащане, откроява като най-перспективно плащането на банкомат. Този вид плащане не изисква предварителна регистрация, а единствено наличие на дебитна или кредитна карта. То е едно от най-лесните и добре приемани от клиентите на компанията.

Изследването сочи още, че плащането  по Интернет е един от най-предпочитаните безкасови начини на плащане на сметката за консумирана електроенергия. Това беше и причината към досега предлаганите възможности за плащане чрез: интернет банкиране, системите на ePay и eBG.bg, компанията да добави и възможност за заплащане на сметката директно от сайта й.

PR