Повреда в частна ВЕЦ и скъсан кабел от строителна фирма оставиха многократно Кокаляне без ток

Екипи на ЧЕЗ Разпределение реагираха незабавно при всички повреди

Повреда във ВЕЦ Кокаляне, собственост на частна фирма, прекъсна електрозахранването в Кокаляне, Софийска община, вчера през нощта. Екипите на ЧЕЗ Разпределение България реагираха незабавно и успяха да захранят всички засегнати клиенти по алтернативен път в рамките на час и петнайсет минути.

В следобедните часове строителна фирма скъса кабел на дружеството при несъобразени изкопни дейности във вилна зона Косанин дол. Засегнати отново бяха и всички жители на Кокаляне. Екипите на ЧЕЗ Разпределение отстраниха повредата отново за около час и захраниха всички потърпевши от дейността на строителната фирма клиенти.

В резултат на тази повреда възникна авария  по алтернативното захранване на Кокаляне във вечерните часове. ЧЕЗ Разпределение премина към незабавно локализиране на повредата и предприемане на съответните мерки за възстановяване на комфорта на клиентите по най-бързия възможен начин.

След направен анализ на броя на прекъсванията на електрозахранването в Кокаляне и причините за тях, ЧЕЗ Разпределение установи, че всички изключвания през януари и февруари са в резултат на повреди във ВЕЦ Кокаляне, който не е собственост на дружеството. Компанията ще сезира съответните институции, за да се осигури спокойствието на гражданите.

През 2017 г. ЧЕЗ Разпределение България ще извърши и пълна реконструкция на основния възел, осигуряващ захранването на Панчарево, Кокаляне, Герман и Долни Пасарел. Стойността на инвестицията ще бъде над 150 хил. лв.

Само за 2016 г.  несъобразени изкопни дейности оставиха без електрозахранване клиентите на ЧЕЗ Разпределение в Западна България в продължение на 37 дни, или общо 884 часа, предизвиквайки 546 прекъсвания на тока. Най-много засегнати клиенти и прекъсвания от строителни фирми са регистрирани на територията на София град – 197 броя. Te оставиха без електрозахранване 263 596 клиенти на ЧЕЗ Разпределение за общо 13 дни през 2016 г.