ЧЕЗ възстанови електрозахранването само за ден след тежката снежна буря

Силни вятър и снеговалеж в Западна България на 5 януари оставиха без електрозахранване 255 населени места на територията, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение. Екипите на компанията работиха  без прекъсване и само за ден отстраниха повредите във всички засегнати области. Мобилизирани бяха 343 екипа, които отстраниха повредите в условия на метеорологична обстановка, която продължаваше да се влошава непрестанно. Снежната покривка на места беше над 1 метър, а вятърът достигна 35 км/ч. Оранжев код за опасно време беше обявен за цялата страна. Пътищата бяха масово непроходими, което доведе до необходимостта  на места служителите да си проправят път пеша. Температурите, при които екипите работиха достигаха до минус 20 градуса. При силния снеговалеж през следващите дни не възникнаха нови аварии.

По време на критичните ситуации беше спазвана строга организация, която даде резултат. Бързото справяне с прекъсванията на електрозахранването и малкият им брой, в сравнение с останалите електроразпределителни дружества в страната, се дължат и на  инвестициите на компанията в мрежата и добре извършената профилактика през изминалата година.

На все по-големи предизвикателства са подложени аварийните екипи в България през зимния сезон. Наблюдават се промени в климата, електроразпределителната мрежа е подложена на много нови изпитания – резки промени на времето и обледявания, които на места в последните години достигат до 37 кг на линеен метър.

  Метеорологичната обстановка в България продължава да е усложнена. Прогнозите вещаят леден дъжд в част от обслужваната от ЧЕЗ Разпределение територия, който може да доведе до обледяване на въздушната мрежа.