Товари по електроразпределителната мрежа в Западна България нарастват заради по студеното време

Най-значително е покачването на товарите в София

 

Падането на температурите води до значително повишаване на консумацията на електроенергия в Западна България. През първите 10 дни от октомври по-студеното време стана причина за покачване на товарите с 15% спрямо аналогичния период на предишния месец. Средният спад на температурите за територията, обслужвана от ЧЕЗ, за този период е 7,3 градуса.

Заради студеното време хората прекарват повече време вкъщи, ползват повече и за по-дълго електрически уреди за отопление, готвене и др., които често са от нисък енергиен клас, което ще се отрази върху месечното потребление на ток.

Анализът на данните показва, че товарите по мрежата са нараснали най-много в София - с 18% за периода 1-10 октомври спрямо същия период на миналия месец. В Плевен товарите са с 10% по-високи, а в Благоевград нарастването е най-малко – с 5%, което се дължи на по-топлия климат в този район.

На клиентите, които искат да контролират консумацията на електроенергия, компанията предлага многобройни полезни съвети за намаляване на потреблението, достъпни на корпоративния сайт www.cez.bg, в секция „Енергийна ефективност“, раздел „За клиента“. На сайта в раздел „Е-услуги“  може да бъде намерен и калкулатор за изчисляване на консумацията на домакинствата.

10 СЪВЕТА ЗА РАЗУМНО И ОТГОВОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА

 

1.   Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус може да понижи сметката с 10%

2.   Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да намали разходите за подгряване на вода до 10%.

3.   При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде до 15%.

4.   Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.

5.   Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.

6.   Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.

 

7.   Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30%  завишаване на разхода на електроенергия.

 

8.   Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният  в него лед повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

 

9.   Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.

10.    Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират около 150 kWh електроенергия годишно в режим на „готовност за работа“.