ЧЕЗ инвестира 195 000 лева в подмяна на увредени при кражба кабели в София

Аварийни екипи ще бъдат в денонощна готовност, за да гарантират сигурността на електрозахранването в района

 ЧЕЗ Разпределение България ще инвестира 195 000 лева в подмяната на увредени  при кражба кабели в София. Чрез проекта компанията ще обезпечи сигурността на електрозахранването в районите Подуяне, Слатина, Сердика, Оборище и Средец. Най-засегнати от кражбата бяха кварталите Суха река, Левски, Подуяне, Хаджи Димитър, Редута, Христо Ботев и Орландовци.

Работата по подмяна на кабелите стартира на 30.07.2016 г. и ще продължи 40 дни. По време на изпълнението на проекта ще има кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа и захранване на районите в обсега на ремонта по алтернативен начин. По този начин ще бъдат сведени до минимум безтоковите паузи.  

“С подмяната на кабелите ще се обезпечи сигурността на електрозахранването  на близо 15 000 клиенти на компанията в София. Взели сме всички необходими мерки, за да осигурим непрекъснатостта на алтернативното захранване и се надяваме, че извънредни обстоятелства няма да оставят без ток потребителите в района. Но уверявам, че каквото и да се случи, ще реагираме по най-бързия възможен начин. Мобилизирали сме аварийни екипи, които да бъдат в денонощна готовност“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

През 2015 г.  година ЧЕЗ вложи  3,2 млн. лв. за възстановяване на съоръжения, увредени при опити за кражби и кражби или това са 3,2 млн. лв. по-малко за подобряване и развитие на мрежата и услугите. Общо 33 600 клиенти на ЧЕЗ изтърпяха 183 броя прекъсвания в продължение на 3750 часа. ЧЕЗ призовава гражданското общество и институциите за тотална непримиримост към посегателствата върху елементи от електроенергийната инфраструктура на България.