Нагла кражба на кабели предизвика щети на ЧЕЗ за над 100 000 лв

Посегателството застраши сигурността на електрозахранването в част от столицата

Неизвестни лица проникнаха с взлом чрез разрушаване на носеща стена в проходим колектор от подстанция Подуяне, собственост на ЧЕЗ. Крадците са обелили  5000 метра меден кабел средно напрежение. Щетите възлизат на над 100 000 лв.

Подстанция Подуяне осигурява електрозахранването на столичните квартали Подуяне, Хаджи Димитър, Гео Милев и част от централната градска част на София. Подобни набези  нарушават сигурността на електрозахранването на клиентите на компанията и се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи – както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора.

Кражбите и увреждането на национални инфраструктурни обекти нанасят и щети за милиони левове на редица ютилити, комуникационни и транспортни компании и икономиката на страната като цяло. ЧЕЗ противодейства според възможностите си на кражбите на съоръженията от електроенергийната инфраструктура. За да се постигнат желаните резултати обаче са необходими законодателни промени, по-строги наказателни мерки и по-стриктен контрол от страна на компетентните органи. ЧЕЗ призовава посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.