ЧЕЗ Разпределение България обезопасява 100 гнезда

Компанията изолира опасни за птиците стълбове и проводници чрез монтиране на платформи

 ЧЕЗ Разпределение България продължава инициативата си за изолиране на опасните за птиците стълбове и проводници чрез монтиране на платформи за обезопасяване на гнезда. Мерките са част от политиката на компанията за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалване на гнезда, както и опазване на биологичното разнообразие и живота на птиците.

В периода октомври 2015 г. – февруари 2016 г. компанията планира да постави 100 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Част от съоръженията, които ще бъдат монтирани в този етап от ежегодната инициатива на компанията, са предоставени от Зелени Балкани, в рамките на проект „Бял щъркел: Спомагане за съхраняване на биоразнообразието при реализация на големи инфраструктурни проекти”.

Платформите се поставят на ключови места, които представляват потенциална заплаха за безопасността на птиците и сигурността на електроразпределителната мрежа. Досега на територията на Западна България по този начин са обезопасени 270 гнезда.

Първите съоръжения вече са монтирани в с. Дъбован, Община Гулянци и с. Червен брег, Община Дупница. До февруари 2016 г. по-безопасни за птиците стълбове ще има и в общините Видин, Козлодуй, Левски, Лом, Плевен, Разлог, Тетевен, Белоградчик, Ловеч и Сливница.

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail:communications@cez.bg