141 хил.лв. инвестира ЧЕЗ в специализирана техника за локализиране на аварии

Компанията монтира 16 сигнализатора през 2015 г.

141 хил. лв. инвестира ЧЕЗ в 16 сигнализатора за бързо локализиране на повредени участъци по електроразпределителната мрежа през 2015 г. По този начин компанията се стреми да намали максимално неудобствата за своите клиенти при евентуални аварии през зимния период.

Към момента компанията е поставила 10 сигнализатора на стойност 89 хил. лв. на електропроводите, които захранват селата Мрамор, Житен, Лъга, Лопян, Осиковица, Малък Искър, Владовци, Брусен, Равнище и Видраре. До края на годината ще бъдат монтирани още 6 уреда на стойност 52 хил. лв., които ще ускорят откриването на аварии в селата Свидня, Искрец, Брезе, Гинци, Полетинци и Трекляно.

„Дистанционното наблюдение на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ ще позволява бързо откриване на повредите.  Системата осигурява  времето за локализиране на авариите да бъде намалено повече от два пъти. Благодарение на устройствата диспечерите са в състояние да насочват аварийните екипи с много по-голяма точност, отколкото до момента“, каза Ясен Тодоров, директор „Управление на мрежата“ в ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ започна да използва сигнализатори през 2013 г. като превенция срещу тежки зимни условия и с цел да подобри услугата, която предлага. Компанията избира електропроводи с най-много изключвания и на тях поставя уредите за бърза реакция. Тестовете показват, че една авария, чието локализиране обикновено би отнело два часа, може да бъде открита и отстранена за по-малко от час.

До края на 2015 г. общият брой на монтираните от компанията сигнализатори ще достигне 36.