ЧЕЗ спомогна за организирането на изложба на големия чешки художник Йосиф Питер

Традиционните българо – чешки отношения са един от стълбовете на корпоративната социална отговорност на ЧЕЗ

ЧЕЗ спонсорира организирането на изложбата на големия чешки художник Йосиф Питер (1881 – 1925) в София. Изложбата беше открита в деня на София и големия християнски празник – Вяра, Надежда и Любов – 17 септември. Тя ще бъде на разположение на всички желаещи да я посетят в Национална галерия София до 25 октомври.

„Българо-чешките отношения датират много отдавна, още от времето на Велика Моравия и Първото българско царство. От възникването на новата българска държава след Освобождението може да се говори и за чешка културна инвазия в България. Двата народа сме много близки и за нас е чест да сме активни в тази област и да подкрепяме и развиваме тези отношения“ каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Доказателство за историческите културни, градоустройствени и политически връзки между двете държави са редица знакови сгради и съоръжения в София като „Военния клуб“, „Орлов мост“, „Лъвов мост“, „Военна академия“, паметника на Васил Левски и др. Чехи са сред основоположниците на  българската промишленост, изкуство, архитектура, археология, строителство. ЧЕЗ е една от организациите, които подпомагат съхранението на българо-чешките взаимоотношения чрез различни културни прояви.

През изминалата година компанията подкрепи посещението на прочутия чешки режисьор Иржи Менцел и удостояването му с почетната степен доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. Със съдействието на ЧЕЗ беше осъществена и премиерата в България на филма за братя Шкорпил. Тази година компанията спомогна за популяризацията  на документалния филм „Поучителната история на филма за братя Прошек“, който запозна аудиторията с интересни факти за живота и делото на двамата братя.

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail: communications@cez.bg