Двама загинаха при опит за кражба на проводници на ЧЕЗ

Неизвестни лица загинаха при посегателство над съоръжения на ЧЕЗ. Към 9 ч. сутринта двама мъже са направили опит за кражба на проводници на компанията, които свързват основната електроразпределителна мрежа с къщите. Инцидентът е станал в с. Крушовица, община Мизия.

Служители на ЧЕЗ са оказали необходимото съдействие на органите на МВР, извършили са преустановяване на електрозахранването и са обезопасили мястото незабавно, с цел безпрепятствено провеждане на следствените действия.

Това е четвъртият смъртен случай при кражба на съоръжения от мрежата на ЧЕЗ от началото на годината. През април мъж загина при нерегламентирано нахлуване в трафопост в София. Само няколко дни преди това при посегателство над въздушни  проводници загина друг мъж в с. Гуцал, община Самоков.

Кражбите и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват не само ЧЕЗ, но и крайните потребители, тъй като причиняват прекъсвания на електрозахранването, чести аварии и повреждане на електроуреди.  Все по-често обаче посегателствата застрашават и отнемат човешки животи.

За съжаление подобни престъпления често остават ненаказани. Необходими са строги наказателни мерки и ефективни присъди. Заплахата за невинни хора, а не само за извършителите на  посегателствата, води до необходимостта за третирането им като престъпления срещу националната сигурност.