Поредна кражба на трансформаторно масло остави 500 клиенти на ЧЕЗ без ток в столичния кв. Люлин

Екипи на компанията незабавно подмениха повредения трансформатор с нов

 

Трансформаторно масло беше източено вчера от работещ трансформатор на ЧЕЗ до блок 18 в кв. Люлин I в столицата. Вследствие на престъпното посегателство без електрозахранване останаха около 500 домакинства, клиенти на компанията.

“Първият сигнал, подаден до нас, беше около 16:30 ч. За съжаление при подобна кражба трансформаторът аварира и трябва да се подмени. Реагирахме незабавно и около 18 ч. електрозахранването на засегнатите от кражбата клиенти беше възстановено, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Само за 2014 г. вследствие на кражби на трансформаторно масло са повредени 77 трансформатора на стойност 2,2 млн. лв., а преките щети от кражбите възлизат на още 200 хил. лв. Подмяната на увредени при кражба трансформатори ощетява не само компанията, но и клиентите на ЧЕЗ,чието нарушено спокойствие няма как да бъде компенсирано. Трансформатори от типа на повредения в кв. Люлин струват между 15 и 20 хил. лв. При други обстоятелства тези извънредни инвестиции биха могли да се използват за развитие на мрежата и подобряване на услугите.

ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления.  Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg,  в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010 на цената на един градски разговор от цялата страна.