Мъж загина при опит за кражба на съоръжения на ЧЕЗ

Компанията призовава посегателствата над инфраструктурни елементи да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност

Мъж загина при опит за кражба на съоръжения на ЧЕЗ. Рано тази сутрин служители на компанията бяха сигнализирани от органите на реда за инцидента, станал в близост до село Гуцал, община Самоков. Тялото е открито със следи от тежки изгаряния до електрически стълб на ЧЕЗ. При извършената проверка е констатирано, че мъжът се е качил на стълба и е направил опит да открадне проводници под напрежение.  

През последните години кражбите и увреждането на национални инфраструктурни обекти не само нанасят щети за милиони левове на редица ютилити, комуникационни и транспортни компании и икономиката на страната като цяло, но се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи – както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора.

ЧЕЗ противодейства според възможностите си на кражбите на съоръженията от електроенергийната инфраструктура. За да се постигнат желаните резултати обаче са необходими законодателни промени, по-строги наказателни мерки и по-стриктен контрол от страна на компетентните органи. ЧЕЗ призовава посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.