Хора заседнаха в асансьор след кражба в трафопост на ЧЕЗ

300 клиенти на компанията в столицата бяха без ток един час в почивния ден

Неизвестни лица разбиха врата на трафопост на ЧЕЗ и откраднаха 19 предпазителя ниско напрежение в 16:20 ч. в неделния следобед. Вследствие на вандалския акт прекъсна електрозахранването за 300 клиенти на компанията в столичния квартал „Зона Б-5“. В резултат жители от блок 14 в квартала заседнаха в асансьор.

Служители на ЧЕЗ пристигнаха на място веднага след като беше подаден сигналът и подмениха 19-те предпазителя. В 17:20 ч. електрозахранването на засегнатите клиенти беше възстановено.

През изминалата година, вследствие на кражба, са подменени близо 80 000 метра кабели средно напрежение, а от трансформатори на компанията са източени 44 тона трансформаторно масло.

„Кражбите и вандализмът върху съоръжения ощетяват пряко крайните потребители на електроенергия, като причиняват прекъсване на захранването и отклоняват ресурс, който в противен случай компанията ще вложи в развитие на мрежата и подобряване на услугите. Посегателствата непрекъснато зачестяват и основната причина за това е липсата на ефективни наказания срещу подобни престъпления в настоящата нормативна уредба“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления.  Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg,  в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail:communications@cez.bg