Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването в части от София

Мокър сняг, лед и паднали дървета по електропроводи в планината са причина за аварията

 

Аварийни екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването в кв. Горубляне в столицата, част от Панчарево, Бистрица, Железница, вилна зона Ярема и с. Плана. Причина за прекъсване на електроподаването е авария по електропроводите, които захранват населените места. Те тръгват от подстанция Черни връх в София, а краят им е в планина Витоша. Мокрият сняг, образуваният лед, падналите клони и дървета в планиската част на съоръженията скъсаха проводници на компанията и доведоха да авариите. Електрозахранването в момента на кв. Горубляне е възстановено, кратковременните прекъсвания се налагат за извършване на проби за локализиране на повредени участъци.

Във връзка с честите прекъсвания на тока в кв. Горубляне, ЧЕЗ се ангажира да търси начин за преконфигуриране на схемата на електрозахранване в  района с цел да минимизира прекъсванията, отделяйки планинската част на електропровода.

Аварийните екипи на ЧЕЗ Разпределение България работят за остраняване на аварии в 20 населени места в общините Видин и Димово. В област Благоевград се работи за възстановяване на електрозахранването на 15 населени места. Големи количества сняг прекъснаха електрозахранването в Якоруда и Белица. В района на Петрич придошлата река Струма отнесе 2 стълба на компанията и предизвика смущения в електроподаването. В Софийска област екипи работят в общините Самоков, Елин Пелин, Своге и Драгоман. В София град засегнати са още кв. Бенковски, кв. Орландовци и Долни Богоров. В областите Монтана, Ловеч, Перник, Кюстендил, Враца и Плевен няма населени места без електрозахранване.

100 аварийни екипа са мобилизирани за остраняване на повредите. Те работят усилено в тежки условия и са снабдени с необходимата високопроходима техника. Служители на компанията са насочени  и за отстраняване на аварии по въздушна мрежа ниско напрежение, причинени от счупени клони на дървета.

ЧЕЗ призовава клиентите, които имат възможност, да се възползват от предоставената опция за проверка на причината за прекъсване на електрозахранването и очакваното време за неговото възстановяване на m.cez.bg. през компютър, таблет и мобилен телефон.