Товари по електрическата мрежа на ЧЕЗ през празниците нараснаха с 9%

Увеличението се дължи на значително по-ниските температури и повишената консумация от отоплителни електроуреди

Средният товар по електрическата мрежа на ЧЕЗ в Западна България в периода от 24 декември 2014 г. до 04 януари 2015 г. нарасна с близо 9% до 1646 мегавата спрямо аналогичния десетдневен период година по-рано, когато товарите бяха 1514 мегавата. Причина за  увеличението са чувствително по-ниските температури през отминалите празнични дни в сравнение с предходните новогодишни празници, когато зимата бе по-мека.

Максималният товар по мрежата на ЧЕЗ е бил в 19:00 ч на 31 декември – 2453 мегавата. Приготовлението на празничните трапези традиционно води до увеличение на консумацията на ток в домакинствата, което тази година съвпадна и с нараснала употреба на отоплителни електроуреди заради по-студеното време,“ заяви Ясен Тодоров, директор „Управление на мрежата“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Изчисленията на компанията сочат, че само за 10-те почивни дни на декември едно домакинствато, което ползва готварска печка с мощност 3 KW, работеща по 4 часа на ден, и 1 печка тип "духалка" с мощност 2 KW, която работи по 8 часа, ще добави към сметката си за електроенергия още близо 45 лв. ЧЕЗ призовава клиентите към разумно и отговорно използване на електроенергията с цел контролиране на консумацията и ограничаване на опасността от аварии по мрежата.

„Увеличената консумация е основен фактор при формиране на сметката за ток, а сега трябва да се има предвид и по-високата цена на тока в сравнение със зимата на 2014 година“, добави  Ясен Тодоров.

С решения на ДКЕВР цената на електроенергията бе повишена на два пъти през 2014 г. - от 1 юли и от 1 октомври. Въпреки това, делът на ЧЕЗ в нея намаля с 90% през последните две години. Така, макар да издава и доставя фактурите, за ЧЕЗ остава минимален дял от крайната цена – под 0,7%. Това означава, че от 100,03 лв. месечна сметка на битов клиент, за поддържане и развитие на мрежата и за подобряване на обслужването в Западна България са предназначени едва 68 ст.

На клиентите, които се интересуват как да контролират консумацията на електроенергия в дома си, ЧЕЗ предлага разнообразни съвети, както и калкулатор за изчисляване на месечното потребление. Информацията е достъпна на корпоративния сайтwww.cez.bg в специална секция „Енергийна ефективност“, в раздел „За клиента“.