Кражба на кабели остави жители на столичния квартал Ботунец без ток

Нагла кражба остави клиенти на ЧЕЗ без ток в кв. Ботунец в София тази нощ. Късно снощи неизвестни лица са нахлули във възлова станция „Ботунец 1“ и  са предизвиквали умишлено пожар с автомобилни гуми. Вследствие на пламъците са аварирали съоръжения на компанията и кварталът е останал без електрозахранване. Възползвайки се от тъмнината, крадците са прониквали в трафопост на ЧЕЗ в квартала и са изнесли 30 метра медни кабели.

Екипите на ЧЕЗ реагираха веднага след установяване на аварията и към 4 ч. електрозахранването в по-голямата част на квартала беше възстановено. Работата по подмяна на откраднатите кабели продължи и по-късно и към момента всички клиенти имат ток. Служители на компанията отстраняват щетите в запалената възлова станция.

“Кражбите и вандализмът върху съоръжения ощетяват пряко крайните потребители на електроенергия, като причиняват прекъсване на захранването и отклоняват ресурс, който в противен случай компанията ще вложи в подобряване на услугата.Посегателствата непрекъснато зачестяват и основната причина за това е липсата на ефективни наказания срещу подобни престъпления в настоящата нормативна уредба“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

От началото на годината до момента вследствие на кражба са подменени близо 80 000 метра кабели средно напрежение, а от трансформатори на компанията са източени 44 тона трансформаторно масло. ЧЕЗ призовава за нетърпимост към подобни престъпни действия.