ЧЕЗ подменя увредени при кражба кабели в подстанция“Орион“

Възможни са краткотрайни смущения на електрозахранването в столичните кв. „Модерно предградие“ и жк. „Люлин“

ЧЕЗ започва подмяна на увредени силови кабели в подстанция „Орион“ в София. Ремонтът се налага заради кражба в проходим кабелен колектор в съоръжението. Във връзка с реконструкцията в периода 22 октомври – 15 ноември 2014 г. са възможни краткотрайни смущения в електрозахранването в малките часове на денонощието за кв. „Модерно предгра дие“ и жк. „Люлин“. Компанията се извинява предварително на своите клиенти за причинените неудобства.

„Посегателствата над енергийни съоръжения са една от основните причини за прекъсвания на електрозахранването. Освен това те допълнително ощетяват нашите клиенти, като отнемат инвестиционен ресурс, който при други обстоятелства може да бъде вложен в подобрения на предлаганите услуги“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Само за първите 5 месеца на 2014 г. подобни престъпления са причинили 159 прекъсвания на електрозахранването, засегнали повече от 100 000 клиенти на ЧЕЗ. От стъпването на ЧЕЗ на българския пазар през 2005 г. до 2013 г. щетите от посегателства над съоръжения на компанията възлизат на 44 млн. лева.

ЧЕЗ покани всички засегнати от проблема компании, бизнес и потребителски организации да обединят усилията си като насочат общественото внимание към този все по-сериозен проблем. Компанията счита, че е необходимо мобилизиране на  обществена нетърпимост, по-ефективни законодателни мерки и наказания за извършителите.

Пресцентър на ЧЕЗ България

тел. 02/ 8958 526;

моб. 0884655075;

е-mail: communications@cez.bg