Потребителският съвет към ЧЕЗ призова за обществена нетърпимост към кражбите на електроенергия

На 11-ото заседание на съвета бе обсъдена необходимостта от законодателни промени и по-строги санкции при подобни престъпления

 

Потребителският съвет към ЧЕЗ България призова за обединяване на усилията на граждани и компании, потребителски и бизнес организации с цел противодействие на незаконното потребление на електроенергия. Участниците на 11-ото заседание на Съвета, което се проведе на 9 октомври, подчертаха нуждата от силна обществена нетърпимост към подобни престъпления и подкрепиха необходимостта от по-строги санкции и ефективни наказания за извършителите.

Кражбите на електроенергия намаляват качеството и сигурността на захранването на редовните клиенти и отклоняват инвестиционен ресурс, който би могъл да се вложи в развитие и модернизация на мрежата.

ЧЕЗ непрекъснато търси възможности за ограничаване на проблема, но постигането на реални съществени резултати е възможно единствено чрез активни граждански действия при изобличаването на подобен тип криминални прояви и строги санкции и ефективни присъди за извършителите.

“Вярваме, че сътрудничеството между потребителски организации и доставчици ще допринесе за ограничаване на проблема и негативните му ефекти върху клиентите“, каза Тодор Матев, председател на Потребителския съвет към ЧЕЗ България.

При съмнения за неправомерно потребление гражданите могат да подават сигнал на национален номер 112, в МВР и в ЧЕЗ - по имейл адрес zaklienta@cez.bg, в центровете за обслужване на клиенти и на телефон 0700 10 010. Анонимността им гарантирана.

 

Пресцентър на ЧЕЗ България

моб. 08884655075

е-mail: communications@cez.bg