Застудяването води до повишена консумация на електроенергия

ЧЕЗ призовава клиентите към отговорно и разумно потребление

Застудяването, настъпило след 22 септември, може да доведе до нарастване на консумацията на електроенергия заради употребата на уреди за отопление. На свой ред по-голямото потребление ще се отрази и на месечните фактури. ЧЕЗ напомня на клиентите, че с 10 лесни за прилагане стъпки биха могли да намалят размера на сметките си до 15%.

„България остава на опашката на ЕС по енергийна ефективност. Близо 40% от използваната електроенергия отива за отопление, докато в Евросъюза средният дял е 25%. Това означава, че със застудяването на времето консумацията на ток рязко нараства, а заедно с нея и сметките. Много е важно клиентите да контролират потреблението си и да знаят, че малка промяна в ежедневните навици, може да намали значително сметките им“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Компаниите от групата на ЧЕЗ са изготвили и изпълняват дългосрочна стратегия за популяризиране на енергийната ефективност. През миналата година ЧЕЗ започна нова информационна кампания за насърчаване на разумното и отговорно потребление. Част от нея са образователни беседи в основните училища на Западна България, както и популяризиране на мерки за намаляване на потреблението. Повече информация по темата може да бъде намерена на сайта на дружеството www.cez.bg.

10 СЪВЕТА ЗА РАЗУМНО И ОТГОВОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА

1.  Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус може да понижи сметката с 10%

2.  Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да намали сметката за подгряване на вода до 10%.

3.  При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

4.  Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.

5.  Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.

6.  Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.

7.  Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

8.  Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният хладилника образува лед в него, който повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

9.  Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.

10. Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират по време на постоянната готовност за работа около 150 kWh електроенергия годишно.

 

 

 

Денонощна информационна линия на ЧЕЗ: 0700 10 010

e-mail: zaklienta@cez.bg