Кражба на трансформаторно масло предизвика пожар и остави стотици без ток

Транформаторно масло бе източено днес от работещ трансформатор на ЧЕЗ Разпределение България в с. Волуяк.  Вследствие на кражбата се разрази пожар, изгоря трансформаторът и цялото оборудване на трафопоста.

За да бъде осигурена безопасната работа на пожарникарите бе изключена част от подстанция „Илиянци“, в резултат на което 1500 клиенти на компанията от с. Волуяк, с. Мрамор  и индустриалната част на столичния квартал „Илиянци“ останаха без ток за близо 70 мин.  Около 60 потребители в с. Волуяк, включително ЖП гарата в селото, са все още без електрозахранване. Аварийните екипи на ЧЕЗ Разпределение България работят усилено по подмяната на трансформатора  и възстановяване на повредените съоръжения и ще бъде направено всичко необходимо, за да приключат още тази вечер.

„Призоваваме за по-строг контрол чрез  законодателни мерки, които да ограничат подобен род кражби. Те ощетяват не само компанията. Само преди няколко дни десетки клиенти на ЧЕЗ в с. Мировяне бяха часове без ток по същата причина. Това са посегателства срещу хората, срещу тяхното нормално ежедневие, срещу възможността да инвестираме средствата за възстановяване на щетите в тяхното по-добро обслужване. А един пожар може да има и много по-сериозни последствия“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

От началото на 2014 г. до момента са повредени 75 трансформатора от кражби на трансформаторно масло. Подмяната на един трансформатор струва между 10 и 30 хил. лв.

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg,  в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010 на цената на един градски разговор от цялата страна.