Кражба на трансформаторно масло остави жители на с.Мировяне без ток

Екипите на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването

Трансформаторно масло бе източено тази нощ от работещ трансформатор от трафопост на ЧЕЗ на ул. „Казанджийска“ в с. Мировяне, Софийско. Вследствие на престъпното посегателство без електрозахранване останаха около 300 домакинства, клиенти на компанията.

„Реагирахме незабавно и работим  за възстановяването на електроподаването на жителите на с. Мировяне. Ще работим без прекъсване и очакваме да се справим около 13 ч. При подобни вандалски прояви подменяме съоръженията незабавно, но за съжаление неудобството на хората, които стоят часове без ток няма как да бъде компенсирано”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

Маслото осигурява изолацията на трансформатора. Когато се източи, той аварира и трябва да се подмени. Това ощетява не само компанията, но и клиентите на ЧЕЗ. Трансформатори от типа на повредения в с. Мировяне струват на компанията между 15 и 20 хил. лв. При други обстоятелства тези извънредни инвестиции биха могли да се използват за подобряване на услугите.

През първото полугодие на 2014 г. са източени 24 262 литра масло от трансформатори на ЧЕЗ в Западна България. Причинените преки щети от тези злоупотреби възлизат на 145 хил. лева, а индиректните разходи в резултат на повреждането на съоръженията са в обем над 2,1 млн. лева.

ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления.  Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg,  в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010 на цената на един градски разговор от цялата страна.

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail: communications@cez.bg