ЧЕЗ подменя 41 км, увредени от кражби кабели в Княжево

Вандализмът и ниският дял в цената ограничават възможностите за инвестиции

 

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД започна през август подмяната на 41 км кабели средно напрежение в столичния квартал „Княжево“. Кабелите са увредени поради кражба на медния екран и има риск от пожари. След завършване на обекта ще бъде подобрена сигурността на електрозахранването на 100 хиляди клиенти в кварталите „Горна баня“, “Княжево“, “Бояна“, “Мърчаево“, „Овча купел“ и „Борово“. Проектът на стойност 665 хил. лева ще отклони 72% от инвестициите на ЧЕЗ в София, планирани през август.

„Като професионалисти ние съзнаваме, че мрежата е стара и се нуждае от сериозни инвестиции, но решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през последната година и половина силно намалиха приходите и ни принуждават да работим на загуба. Посегателствата над съоръжения отнемат от и без това недостатъчните финансови ресурси. Това пряко засяга качеството и сигурността на доставките за нашите клиенти ”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

През 2013 г. ДКЕВР намали с 90 на сто дела на ЧЕЗ в крайната цена, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен до 82,45%. Дори и след увеличението на крайната цена с около 2% от 1 юли 2014 г. средствата, които остават в ЧЕЗ за обслужване на мрежата до домовете на 2 милиона клиенти, продължиха да намаляват.

През август 2014 г. „ЧЕЗ Разпределение България“ АД започна реализацията на 35 нови инвестиционни проекта в Западна България. Инвестирани са общо 1 960,5 хиляди лева. От тях в София се инвестират 917,6 хиляди лева за изграждането на 13 проекта. От стъпването си на българския пазар до края на 2013 г. „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е вложила над 728 млн. лева за поддържане и реновиране на електроразпределителната мрежа в Западна България.

 

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail: communications@cez.bg