Потребителският съвет към ЧЕЗ призова за единни мерки срещу кражбите на съоръжения от инфраструктурата

На десетото заседание бе обсъдена необходимостта от законодателни промени и по-строги наказания за извършителите на подобни престъпления

Потребителският съвет към ЧЕЗ България призова компании, граждани, потребителски и бизнес организации да обединят усилията си в борбата срещу кражбите на съоръжения от енергийната, ВиК, телекомуникационната и транспортната инфраструктури. Участниците на десетото заседание на съвета, което се проведе на 9 юли в София, се обединиха около необходимостта от законодателни промени и среща в широк формат на всички засегнати страни, на която да се обсъдят съвместни действия за защита на инфраструктурните съоръжения.

„Наблюденията ни показват, че често посегателствата над съоръжения се случват през деня и на публични места. Сигналите от граждани обаче са рядкост. Предполагаме, че потребителите не възприемат проблема с кражбите като нещо, което ги засяга. За съжаление това съвсем не е така. Ето защо освен за законодателни промени, апелираме и за мобилизиране на обществената нетърпимост“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

„Необходима е среща в широк формат с участието на всички засегнати компании, както и законодателни промени, които да доведат до ефективни мерки. Ние сме готови да подкрепим всички инициативи, които ограничават посегателствата над съоръжения от инфраструктурата“, заяви Михаил Шишков, национален секретар на Независимия съюз на потребителите в България. Според Надя Съботинова от Българската асоциация по рециклиране трябва да се търси всеобхватно решение срещу на кражбите и по-строги наказания за извършителите.

Кражбите и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват крайните потребители, като причиняват прекъсвания на захранването и повреждане на електроуреди, а в някои ситуации могат дори да застрашат живота и здравето им. Само за периода януари-май 2014 г. посегателства над съоръжения на ЧЕЗ са предизвикали 159 прекъсвания на електрозахранването, които са засегнали над 99 000 клиенти в Западна България. От стъпването на
ЧЕЗ в България през 2005 г. до 2013 г. размерът на преките и непреките щети от посегателства върху съоръжения на ЧЕЗ възлиза на 44 млн. лева. При други обстоятелства ЧЕЗ би могла да инвестира тези средства в различни подобрения на услугите за клиентите.

Въпреки безспорните материални и нематериални щети, които нанасят, подобни престъпления често остават ненаказани. През последните години почти няма ефективни присъди за кражба и увреждане на енергийни съоръжения на ЧЕЗ, което е причина компанията да призовава за по-строги наказателни мерки. Сред обсъдените възможности за законодателни промени по време на заседанието на потребителския съвет бе предложението посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност. Подобен вандализъм нарушава сигурността на доставките на хиляди клиенти, ключови държавни институции, болници, училища и пряко застрашава нормалното функциониране на държавата.

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail:communications@cez.bg