Пореден случай на вандализъм остави клиенти на ЧЕЗ без електрозахранване

Дежурен екип работи по отстраняване на аварията в гр. Нови Искър

Нагла кражба на трансформаторно масло остави 262 клиенти на ЧЕЗ без електрозахранване днес в кв. Кумарица, гр. Нови искър.  Неизвестни лица са източили маслото от трансформатор, вследствие на което абонати на ул. 61 в града остават без ток в почивния ден. Компанията незабавно създаде организация за подмяна на трансформатора и вече работи по отстраняване на повредата.

„Кражбите и вандализмът върху съоръжения ощетяват пряко крайните потребители на електроенергия, като причиняват прекъсване на захранването и повреждане на електроуреди. В някои случаи те дори застрашават живота и здравето им. Посегателствата непрекъснато зачестяват и основната причина за това е липсата на ефективни наказания срещу подобни престъпления в настоящата нормативна уредба. Призоваваме за нетърпимост към подобни престъпни действия“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Кражбите на съоръжения от електроенергийната инфраструктура са една от причините за аварии по мрежата и влошаване на качеството на електроенергията. Само за 5 месеца от началото на 2014 г. те са причинили 159 прекъсвания в продължение на общо 530 часа, от които засегнати са били близо 100 000 клиенти на ЧЕЗ.

През 2013 г. от съоръжения на ЧЕЗ са източени 60 тона трансформаторно масло, а от началото на тази година до момента количеството възлиза на близо 30 тона. След източване на маслото съоръжението става неизползваемо и трябва да се подмени незабавно, което струва на компанията между 10 и 30 хил. лв.

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010, наимейл zaklienta@cez.bg и в Центровете за обслужване на клиенти.