Дете пострада при неразумна игра върху електропровод

ЧЕЗ напомня, че спазването на правилата за безопасност в близост до енергийни съоръжения е задължително

Дете на 10 години пострада при неразумна игра върху електропровод в землището на село Ракита, област Плевен. Около 18 ч в неделя (15 юни) детето, заедно със своя 13-годишен брат, се е състезавало за бързо изкачване по железорешетъчен стълб, когато се е озовало под напрежение и е паднало на земята. След инцидента детето е откарано в Плевенската болница. Според лекарите състоянието му е стабилизирано, но се очаква едната му ръка да бъде ампутирана. Другото дете е се е разминало на косъм от злополука.

Електропроводът е бил обозначен със задължителните предупредителни табели, съгласно изискванията на нормативната уредба, извършена му е върхова ревизия на 11.06.2014 г.

„Ужасно е, когато стават инциденти с деца. Случилото се показва, че е изключително важно запознаването им с правилата за безопасна употреба на електроенергията да става в най-ранна възраст. В ЧЕЗ знаем това и активно провеждаме обучения по ключови въпроси, свързани с електроенергията. Ролята на родителите обаче е от особено голямо значение, те също трябва да отделят необходимото внимание по въпроса. Важно е децата да осъзнаят, че играта в близост до енергийни съоръжения може да бъде много опасна“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

С цел да информира по-добре децата за възможните рискове при игра в близост до електроенергийни съоръжения  през май ЧЕЗ проведе обучителни беседи на тема "Безопасно използване на електроенергията“ сред ученици от първи до четвърти клас в училища в Западна България. Обученията, които бяха представени от служители на компанията, са част от специално разработената образователна кампания на ЧЕЗ „За децата и енергията“. Първият етап от тази кампания се проведе през февруари-март и бе посветен на енергийната ефективност и възможностите за разумно използване на електроенергията.

Обученията се извършиха сред ученици от начални класове на училища от Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Етрополе, Перник, Кюстендил, Благоевград, Сандански и София. По време на беседите бяха използвани специално изготвени информационни табла, а всяко дете получи книжки и допълнителни информационни материали за деца и родители. Партньори на ЧЕЗ в инициативата са Министерството на образованието и науката и Държавната агенция за закрила на детето. Намерението на ЧЕЗ е да превърне кампанията в ежегодна дългосрочна инициатива.

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail: communications@cez.bg