Поредна нагла кражба остави без ток 253 клиенти на ЧЕЗ във Войняговци

Дежурен екип работи по отстраняване на аварията

Поредно нагло посегателство над съоръжение на ЧЕЗ в рамките на две седмици остави без електрозахранване 253 клиенти на компанията във вилна зона Войнеговци в нощта срещу 7 юни. Неизвестни лица са източили трансформаторното масло от трансформатор, вследствие на което е прекъснато захранването на живущите в населеното място. Дежурните екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на аварийната ситуация, предизвикана от кражбата.

Компанията е уведомила служителите на 2-ро РПУ в столицата за съставяне на констативен протокол за престъплението.

За последните 24 часа това е второ посегателство над съоръжение на компанията което засяга сигурността на мрежата на нормалното електрозахранване на клиентите на ЧЕЗ. Вчера кражба на трансформаторно масло предизвика авария и остави без електрозахранване над 4413 клиенти  в селата Лозен, Казичене, Герман, Долни Пасарел и столичния ж.к. Дружба.

„За съжаление от подобни брутални посегателства над съоръженията страдат най-вече коректните клиенти на компанията. От една страна, заради неудобствата, които прекъсването на електрозахранването им причинява, от друга – защото покриването на щетите от кражби намалява възможностите на ЧЕЗ за инвестиции в подобрения на качеството на услугите. Ето защо призоваваме за затягане на законодателния контрол и силна обществена нетърпимост към подобни престъпления “, каза  Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.
 

През 2013 г. от съоръжения на ЧЕЗ са източени 60 тона трансформаторно масло, а от началото на тази година до момента количеството възлиза на близо 30 тона. Щетите от кражби на трансформаторно масло от началото на миналата година до момента са за 2,4 млн. лева. След източване на маслото съоръжението става неизползваемо и трябва да се подмени незабавно, което струва на компанията между 10 и 30 хил. лв.

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010, наимейл zaklienta@cez.bg и в Центровете за обслужване на клиенти.


Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail: communications@cez.bg