Кражби на трансформаторно масло оставиха клиенти на ЧЕЗ без ток

Посегателствата над съоръжения на компанията зачестяват

Две кражби на трансформаторно масло станаха причина за прекъсване на електрозахранването на клиенти на ЧЕЗ в с. Герман и Гара Искър на 19 май. Само за периода 17-19 май неизвестни извършители източиха маслото от 6 трансформатора в района на столицата и София област.

„Вратата на трафопоста в с. Герман беше заварена, но това не е попречило на вандалския акт – в стената  му е избита дупка и по този начин нарушителите са достигнали до трансформатора. 30 домакинства останаха без ток. Трафопостът не е наша собственост, но ние предприехме незабавни мерки с цел да възстановим електрозахранването на клиентите в района. Пристъпваме и към монтаж на сигнално-охранителна техника на съоръжението“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

През 2013 г. от съоръжения на ЧЕЗ са откраднати 60 тона трансформаторно масло, а от началото на настоящата година до момента -  26 тона. От началото на 2013 г. щетите от кражби само на трансформаторно масло възлизат на 2,4 млн. лева. След източването на маслото съоръжението става неизползваемо и трябва да се подмени незабавно. В зависимост от типа трансформатор, смяната му струва между 10 и 30 хил. лв.

Подобни посегателства ощетяват не само дружеството, но и нарушават спокойствието  на хората. Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.