Кражби на трансформаторно масло оставиха без ток 430 клиенти на ЧЕЗ

Компанията призовава гражданите да сигнализират веднага, ако забележат подобни посегателства

Два вандалски акта на източване на масло от трансформатори станаха причина за прекъсване на захранването над 430 клиенти на ЧЕЗ в  кв. „Надежда“ и село Мрамор, Столична община, за периода 8-9 май.

На 9 май 2014 г. 189 клиенти на ЧЕЗ в кв. „Надежда“ останаха без електрозахранване за 8 часа заради кражба на масло от трафопоста на бл. 319. Сигналът от с. Мрамор е получен на 8 май 2014 г. в 19:40 ч от клиент на компанията, който забелязва, че от трафопоста на ул. „Александър Стамболийски“ 27 излиза маркуч, от който е изтекло масло. Същата вечер 250 клиенти по улиците „Александър Стамболийски“, „Мичурин“, „Чичовци“ останаха без електрозахранване за повече от 7 часа. За кражбите са уведомени полицейските органи. Екипите на ЧЕЗ Разпределение България извършиха подмяната на трансформаторите в с. Мрамор и  кв. „Надежда“.

„Двата случая за пореден път показват как от кражбите страдат редовните клиенти на ЧЕЗ, на които им се налага с часове да стоят без ток. Крадците явно са се чувствали достатъчно уверени, за да източват маслото през светлата част на денонощието. Призоваваме хората, които забележат подобни действия да сигнализират веднага на компанията и на полицейските органи“, заяви Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Източването на масло нанася огромни щети на ЧЕЗ и на клиентите на дружеството, защото безвъзвратно уврежда трансформаторите. То осигурява изолацията и охлаждането на съоръжението. Когато остане без масло, то аварира и трябва да се подмени незабавно. През 2013 г. са откраднати 60 тона трансформаторно масло, а от началото на настоящата година до момента -  26 тона. От началото на 2013 г. щетите от кражби само на трансформаторно масло възлизат на   2,4 млн. лева.

ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления. Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail: communications@cez.bg